Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Jeta Pas Enverit: Kinematografia shqiptare e viteve 1990

May 11 @ 21:00 - 23:00

(Serbian and English with schedule below)

Programi i filmit
Jeta pas Enverit: Kinematografia shqiptare e viteve 1990

Njëzet e pesë vjet pas rënies së sistemit një partiak të vendit, ende shumë pak dihet për kinemanë shqiptare. Gjatë katër dekadave e gjysmë të sundimit komunist, krijuesit e filmave në kompleksin e Kinostudios prodhuan 232 filma të gjatë, mijëra dokumentarë e kronika dhe mbi njëqind filma të animuar.

Me fundin e regjimit komunist në vitin 1991, regjisorët shqiptarë u ballafaquan me një diskurs të ri politik ku mund të reflektonin haptazi mbi historinë e vendit. Shumë prej këtyre regjisorëve e shfrytëzuan këtë mundësi për t'u marrë me trashëgiminë e diktaturës së Hoxhës. Të tjerët sollën tregime dramatike të korrupsionit dhe ngritjen e papritur të veprimtarisë kriminale të shkaktuar nga kalimi i papritur në kapitalizmin e tregut. Lufta civile e vitit 1997 pothuajse e ndali prodhimin e filmit shqiptar tërësisht. Filma si "Dasma e Sakos" (1998) e Vladimir Priftit u përfunduan në rrethana jashtëzakonisht të vështira. I përbërë nga filma të shkurtër dhe të gjatë, animacion dhe dokumentar, ky program i filmave ofron një paraqitje të shkurtër të një kombi që lufton me të kaluarën e vet tronditëse dhe ndikimin e saj të vazhdueshëm në të tashmen.

Programi u organizua në kuadër të kalendarit të përbashkët kulturor Shqipëri-Kosovë, në bashkëpunim me Arkivin Qendror Shtetëror të Filmit.

Ky program i filmit është mundësuar me mbështetjen financiare të Bashkimit Europian, në kuadër të projektit ‘Hapësirat Kulturore të Kosovës’ të implementuar nga Anibar, Lumbardhi, 7Arte dhe Pogon. Përmbajtja e tij është përgjegjësi e Lumbardhit dhe e Arkivit Qendror Shtetëror të Filmit të Shqipërisë dhe jo domosdoshmërisht reflekton pikëpamjet e Bashkimit Europian.

Hyrja në të gjitha sesionet do të ofrohet falas.

-

Filmski program
Život posle Envera: Albanska kinematografija devedesetih godina prošlog veka

Dvadeset pet godina nakon pada jednostranačkog sistema u zemlji, veoma malo se zna o albanskom filmu. Tokom četiri i po decenije komunističke vladavine, filmski stvaraoci u kompleksu Kino-studio proizveli su 232 dugometražna filma, hiljade dokumentaraca, vesti i stotine animiranih filmova.

Završetkom komunističkog režima u 1991 godini, albanski režiseri su se suočili sa novim političkim diskursom gde su mogli da se otvoreno bave istorijom svoje zemlje. Mnogi od ovih režisera su iskoristili ovu priliku da se bave i obrađuju nasleđe Hodžine diktature. Drugi su doneli dramatične priče o korupciji i naglom porastu kriminalnih aktivnosti uzrokovanih iznenadnim prelaskom na tržišni kapitalizam. Građanski rat iz 1997. godine gotovo je stagnirao produkciju albanskog filma u potpunosti. Film Sakovo venčanje (1998) Vladimira Priftija je završen u izuzetno teškim okolnostima. Sastavljen od kratkometražnih i dugometražnih filmova, animacije i dokumentarnog filma, ovaj filmski program nudi kratak uvid u naciju koja se bori sa svojom šokantnom prošlošću i njenim stalnim uticajem na sadašnjost.

Program je organizovan u okviru zajedničkog kulturnog kalendara Albanija-Kosovo, u saradnji sa Centralnim državnim arhivom Albanije.

Ovaj filmski program je omogućen finansijskom podrškom Evropske unije, u okviru projekta “Kulturni prostor Kosova“ koji realizuju Anibar, Lumbardhi, 7Arte i Pogon. Njegov sadržaj je odgovornost Lumbardhi i Centralnog Državnog Arhiva Albanije i ne odražava nužno stavove Evropske Unije.

Ulaz je besplatan za sve projekcije.

-

Screening Program
Life After Enver: Albanian Cinema in the 1990s

Twenty five years after the collapse of the country’s one party system, very little is still known about Albanian cinema. During the four and a half decades of communist rule, movie makers in the Soviet-built Kinostudio complex produced 232 fiction features, thousands of documentaries, newsreels and hundreds of animated films.

With the end of the communist regime in 1991, Albanian filmmakers were suddenly granted new political discourse to openly reflect on the country's history. Many of these directors used this opportunity to deal with the legacy of Hoxha's dictatorship. Others brought to the screen dramatic stories of corruption and the sudden rise in criminal activity brought on by the sudden switch to market capitalism. A near civil war in 1997 nearly strangled Albanian film production entirely. Films like Vladimir Prifti's period "Dasma e Sakos" (1998) were completed under extremely difficult circumstances. Consisting of short and feature length films, animation and documentary, this screening program offers a glimpse into a nation tackling with its upsetting past and its continued impact on the present.

Organized within the framework of the joint cultural calendar between Albania and Kosovo, in collaboration with the Central State Film Archive in Albania.

This film program was made possible with the financial support of the European Union, within the project ‘Cultural Spaces of Kosova’ implemented by Anibar, Lumbardhi, 7Arte, and Pogon. Its contents are the sole responsibility of Lumbardhi and the Central State Film Archive of Albania and do not necessarily reflect the views of the European Union.

All screenings are free and shown in their original language with English subtitles.

PROGRAMI/PROGRAM

4 MAJ, E SHTUNË / SUBOTA / MAY 4, SATURDAY, 21:00
"Gjëra që nuk ndryshojnë" [Things That Don’t Change] (1993), 3’
Regjisor / Režiser / Director: Stefan Taçi

"Shembja e idhujve"" [The Fall of Idols] (1992), 19’
Regjisor / Režiser / Director: Kujtim Gjonaj

"Vdekja e kalit" [The Death of the Horse] (1995), 80’
Regjisor / Režiser / Director: Saimir Kumbaro

8 MAJ, E MËRKURË / SREDA / MAY 8, WEDNESDAY, 21:00
Filmat e animuar të viteve 1990 / Albanska animacija izdvojenog iz 1990-ih / Albanian Animation Highlights of the 1990s, 68’
"Mall" [Nostalgia] (1992), Stefan Taci
"Kënga e fundit" [The Last Song] (1990), Artan Maku
"Endrra që nuk vritet" [The Dream That You Can’t Kill] (1990), Robert Qafzezi
"Ujku, ujku" [Wolf, Wolf] (1992), Artur Dauti
"Kompozim" [Composition] (1992), Stefan Taci
"Sipas kapelen kokës" [A Cap for your Head] (1997), Shaqir Veseli
"I vdekuri dhe i gjalli" [The Dead and the Living] (1994), Albert Malltezi
"Konsensus" [Consensus] (1998), Artur Dauti
"Loja e djallit" [The Devil’s Game] (1999), Rikarda Nova, Ergys Faja
"Sizifiane" (1995), Stefan Taci
"Kaprico" [Capricio], Albert Malltezi

11 MAJ, E SHTUNË / SUBOTA / MAY 11, SATURDAY, 21:00
"Drejt Europes" [Towards Europe] (1992), 10’
Regjisor / Režiser / Director: Kujtim Gjonaj

"Përdhunuesit" [The Pillager] (1995), 85’
Regjisor / Režiser / Director: Spartak Pecani

15 MAJ, E MËRKURË / SREDA / MAY 15, WEDNESDAY, 21:00
"Balada e druvarit" [Ballad of the Woodchopper] (1997), 6’
Regjisor / Režiser / Director: Leonard Dori

"Dasma e Sakos" [Sako’s Wedding] (1998), 100’
Regjisor / Režiser / Director: Vladimir Prifti

18 MAJ, E SHTUNË / SUBOTA / MAY 18, SATURDAY, 21:00
"Biba" (1994), 5’
Regjisor / Režiser / Director: Shaqir Veseli

"GJYQI" (1993), 15’
Regjisor / Režiser / Director: Ilia Dede

"Bolero" (1997), 95’
Regjisor / Režiser / Director: Besnik Bisha

22 MAJ, E MËRKURË / SREDA / MAY 22, WEDNESDAY, 21:00
"Kinostudio" (1991), 8’
Regjisor / Režiser / Director: Petrit Beci

"Fantazisti" (1990), 4’
Regjisor / Režiser / Director: Stefan Taçi

"Shpella e pirateve" [Pirate’s Cave] (1990), 74’
Regjisor / Režiser / Director: Eduart Makria

https://www.facebook.com/events/2285365031781913/?event_time_id=2285365041781912

Details

Date:
May 11
Time:
21:00 - 23:00
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/2285365031781913/?event_time_id=2285365041781912

Organizer

LUMBARDHI
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

LUMBARDHI