Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dy Rrugët e Idromenos

January 26 - March 30

dy-rruget-e-idromenos-calendar-al

Dy Rrugët e Idromenos

Kuruar nga Adrian Paçi

Shkodër – në Muzeun Kombëtar të Fotografisë “Marubi”

26.01. – 30.03. 2017

 

Personazh i çuditshëm, poliedrik dhe njëkohësisht i pashkollë, amator e mjeshtër i shumë fushave, përçues i kodeve të stabilizueme e novator, Kolë Idromeno do të imponohet si figura ma përfaqësuese e artit shqiptar të fundit të shekullit XIX dhe e fillimit të shekullit XX.
Kjo ekspozitë nuk merr përsipër të analizojë të gjithë spektrin e aktivitetit të Idromenos por, duke u nisë nga një zbulim i fundit në arkivën e Muzeut Marubi, vendos përballë një seri fotografike me pikturën e tij të mirënjohun “Dy rrugët”.

Së shpejti ekspozita më e re në Muzeun Marubi…

A peculiar character, polyhedric and untutored, an amateur and master in different fields, implementer of established codes and innovator, Kole Idromeno would be-come one of the most representative personalities of the Albanian art of the end of the 19th century and beginning of the 20th.
This exhibition does not aim to analyze the wide specter of Idromeno’s career, but using the discovery of some new photographs in the Marubi archive as a starting point, tries to create a dialogue between these photographs and his famous painting Dy rrugët. This exhibition’s aim is not to analyze the wide specter of Idormeno’s career but to use the discovery of several new photographs in the Marubi archive to create a dialogue between these photographs and his famous painting “The two roads”.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Details

Start:
January 26
End:
March 30
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/marubimuseum/